ARTO OBJAVIO BITORA I PEREKA

ARTO OBJAVIO BITORA I PEREKA

Izdavačka kuća ARTO objavila je jedan od najvažnijih naslova Novog romana Raspored vremena, Mišela Bitora, i maestralni knjižuljak Žorža Pereka Kakav mali moped s hromiranom guvernalom u dnu dvorišta?.

Obje knjige, koje se prvi put pojavljuju na našem (BCHS) jeziku, za Arto je preveo Bojan Savić Ostojić.

——————————————-

RASPORED VREMENA – Mišel BITOR

Koketirajući sa žanrom kriminalističkog romana u formi dnevničkih zapisa, Raspored vremena je tek u banalnoj ravni čitanja pripovijest o gradu Blestonu, o jednoj knjizi i jednom pokušaju ubistva. U svojoj namjeri i ishodištu, riječ je o pokušaju da se uhvati i oslika jedna od najvećih fascinacija književnosti XX vijeka: vrijeme. Tako je Bitor, na ostacima Prustovog traganja za izgubljenim vremenom, odnosno u namjeri da razbije hermetičnost vremenskog kontinuuma i u pokušaju da odgonetne njegovu frustrirajuću neodvojivost od prostora, problemu vremena prišao u duhu neoavangardnih težnji za napuštanjem tradicionalne romaneskne forme i u skladu s onim što će zapravo biti oličenje francuskog Novog romana: iskušavanje granica narativne linearnosti i strukture književnog teksta. U najkraćem, rezultat jednog takvog napora bila je knjiga za koju je nekadašnji nadrealista Mišel Leris rekao da je „nabijena poezijom i čisto savršenstvo”.

Mišel Bitor (Michel Butor, 1926⎼2016) stupio je u književnost pedesetih godina s romanom Milanski prolaz (1954). Vezan za izdavačku kuću Les Éditions de Minuit, uskoro će objaviti Raspored časova (1956, nagrada Feneon) i Preinačenje (1957, nagrada Renodo), dva naslova koja će, uz djela Natali Sarot, Alena Rob-Grijea i Kloda Simona, postati amblematske knjige Novog romana. Poslije romana Stepeni (1960) napušta romanesknu fikciju i posvećuje se eksperimentalnijim tekstovima i žanrovski raznovrsnim djelima – esejima, kritikama, putopisima, predavanjima, poeziji.

Knjiga Raspored časova objavljena je u ediciji Avangarda, a lekturu potpisuje Jelena Marković.

——————————————-

KAKAV MALI MOPED S HROMIRANOM GUVERNALOM U DNU DVORIŠTA? – Žorž PEREK

Kakav mali moped s hromiranim guvernalom u dnu dvorišta? (1966) drugi je Perekov objavljeni roman, a ujedno i prvi u kojem se naziru njegove potonje literarne preokupacije: istraživanje moći jezika i propitivanje granica književne forme. Rableovski duhovit i društveno-politički angažovan u mjeri držanja distance u odnosu na efemernu komiku, Mali moped je u stvari ono što je vjerovatno i sam Perek u svedenoj i romantizovanoj percepciji svojih čitalaca: zabavan i osviješćen čin melanholije.

Žorž Perek (Georges Perec, 1936-1982) – jedan je od najmarkantnijih francuskih eksperimentatora jezika i književnih formi u XX vijeku. Između ostalog objavio je knjige Čovjek koji spava (1967), roman koji je u cjelosti sastavljen od rečenica preuzetih iz knjiga drugih autora, Disparition (1969), roman u kojem su korišćene samo riječi koje u sebi ne sadrže slovo E, kao i „monovokalizam” Les revenentes (1972), roman u kojem se pojavljuje samo jedan vokal – E. Za prvi publikovani tekst fikcije, Stvari: priča iz šezdesetih godina (1965), dobio je nagradu Renodo, dok je priznanje kritike i svjetsku slavu stekao djelom Život uputstvo za upotrebu (1978). Bio je jedan od glasovitih članova kružoka OuLiPo iliti Radionice potencijalne književnosti. Pored književnosti, bavio se i filmom, režirao i pisao scenarija.

Knjiga Kakav mali moped s hromiranim guvernalom u dnu dvorišta? objavljena je u ediciji Avangarda, a lekturu potpisuje Nela Radoičić.

Grafičko oblikovanje obje knjige radila je Adela Zejnilović, štampu Brain media, a publikovanje je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore.