ZBIRKE:

ANIMACIJA – ARTO je 2015. godine pokrenuo ediciju Animacija, u okviru koje će objavljivati isključivo prozna književna djela, bez žanrovskih ograničenja. Pored romana SAMIZDAT autora Šarla Atana, koji je objavljen 2015. godine, u okviru ove zbirke 2016. godine objavljen je roman SIMONA portorikanskog pisca Eduarda Lala u prevodu Bojane Kovačević Petrović, a 2017. anonimni roman TELENI, ILI DRUGA STRANA MEDALJE, koji se prepisuje Oskaru Vajldu i drugima, a u prevodu Marije Krivokapić.

 

 

POEZIJA – U ovoj kolekciji biće prvenstveno publikovani stihovi savremenih crnogorskih i regionalnih pjesnika, ali i naslovi koji su ostavili veliki trag u modernoj svjetskoj poeziji. 2016. godine objavljena je zbirka poezije DOK CRTAH MAPU SVOJIH PUTOVANJA mladog crnogorskog pjesnika Đorđa Šćepovića.

 

REFLEKSIJA – Kroz ovu ediciju biće promovisani teorijski tekstovi koji tretiraju pitanja iz oblasti književnosti i umjetnosti, ali i djela filozofije, sociologije, psihologije… Kao prvi naslov u ovoj zbirci biće objavljen savremeni filozofski tekst ETIKA POLNE RAZLIKE poznate francuske filozofkinje i feministikinje Lis Irigaraj, koji je za ARTO prevela crnogorska prevoditeljka i feministkinja Kristina Bojanović.

 

KATALOZI – U sklopu edicije katalozi ARTO objavljuje kataloge umjetnika koji izlažu pod okriljem Culture club-a Podgorica.

 

 

 

Izdavačka kuća ARTO

Projekti ARTO izdavačka kuća i ARTO knjižara starih knjiga pokrenuti su krajem 2014. godine u okviru kompanije BRCA d.o.o. Namjera je da se kroz oba ova projekta doprinese poboljšanju ponude kvalitetnih naslova na lokalnom i državnom tržištu knjiga, naročito na polju književnosti, umjetnosti i filozofije, kao i da se afirmišu vrijednosti čitanja i umjetničkog stvaralaštva. Izdavačka kuća i knjižara starih knjiga dobili su naziv po Antonenu Artou, velikom francuskom avangardnom piscu i umjetniku prve polovine XX vijeka.

ARTO je osnovan s ciljem da objavljuje značajne naslove crnogorske, južnoslovenske i svjetske književnosti, ali i djela iz domena umjetnosti, filozofije, sociologije, psihologije, istoriografije…

 

 

 

AVANGARDA – Biblioteka Avangarda posvećena je piscima i djelima koja su svojom poetikom, originalnošću i umjetničkom slobodom razbijali konvencije i otvarali prostor za nove izraze u literaturi, bez obzira na epohu u kojoj su stvarali. U 2016. godini u ovoj ediciji, prvi put na ovim prostorima, objavljen je eksperimentalni roman MUZEJ ROMANA O VJEČITOJ (PRVI DOBAR ROMAN) velikog argentinskog pisca Masedonija Fernandesa, u prevodu Silvije Monros Stojaković. Prošle godine (2017) publikovan je, takođe, prvi put na našem jeziku, slavni nadrealistički roman SLOBODA ILI LJUBAV! autora Robera Desnosa u prevodu Bojana Savića Ostojića.

 

 

 

 

Knjižara ARTO

Knjižara starih knjiga ARTO je savremena, u naslovima brižljivo koncipirana knjižara antikvarnih i korišćenih knjiga, jedina takve vrste u Podgorici. U ARTO-u se nalaze odabrani naslovi svjetske i južnoslovenske književnosti svih epoha i žanrova, kako pojedinačna, izabrana i sabrana beletristička djela, tako i knjige iz teorije i istorije književnosti, istorije i teorije umjetnosti, filozofije, sociologije, psihologije, leksikografije, politikologije, istoriografije, prava, ekonomije… Antikvarna knjižara ARTO prepoznata je kao mjesto u kojoj čitaoci i bibliofili po povoljnim uslovima mogu da kupe naslove koje vrlo često nije moguće pronaći u drugim crnogorskim knjižarama. Istovremeno, knjižara ARTO je važan segment u promociji i plasmanu izdanja izdavačke kuće ARTO.

Upoznajte naša izdanja

Opšti podaci

Glavni i odgovorni urednik: Ognjen Savić

Vizuelni identitet: Adela Zejnilović

Adresa: Bokeška ulica 8. Podgorica

Kontakt: arto.ognjen@gmail.com